Ta hand om din jakthund när det inte är jaktsäsong

Som jägare ställer du säkerligen höga krav på din jakthund – den ska vara hållbar, springa fort och ha kompatibiliteten att koncentrera sig på sin uppgift flera damunsterlander-1062087_960_720 (1)gar i sträck. En förutsättning för detta är att hunden är i bra fysisk form långt innan jaktsäsongen börjar. Hur är det meningen att man ska lägga upp hundens träning så att det håller året runt?

Dra inte ned på motionen med hunden bara för att jaktsäsongen är slut. En jakthund behöver vara aktiv och i form året runt. Konditionen byggs upp över tid och är något som kräver ständig slipning. För att bygga upp hundens kondition krävs det långa promenader flera dagar i veckan, gärna i kombination med cykling och längre joggingturer.

Att träna hundens kondition förbättrar dennes prestation under jakten på flera sätt. Uthålligheten ökar och hunden orkar jaga längre. Hunden kan ta i mer i och med att musklerna blir starkare. Risken för skador minskar i takt med att ledbrosk, senor och ligament stärks. Träningen gör att hunden återhämtar sig avsevärt snabbare och kan jaga fler dagar i rad.

En vältränad hund drar inte lika lätt på sig infektioner och har större motståndskraft – till exempel om den skulle kylas ned. Även hundens koncentrationsförmåga ökar markant. Om hundens kropp blir trött blir dennes huvud också trött.

Tänk på kosten!

Givetvis räcker inte endast motion – även kosten är livsviktig för att hunden ska må bra året runt. Vad du än gör, mata inte hunden med matrester! Det är så mycket bättre för hunden att äta ett bra, näringsrikt helfoder där du kan se exakt vad hunden får i sig. Ett tips är att ge hunden lite kraftigare foder under jaktsäsongen (då hunden gör av med mer energi) och ett lättare foder när det är icke-jaktsäsong. Gör foderbytena diskret och i långsam takt så att hunden hinner vänja sig vid det nya fodret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *