När du bestämt dig!

Du har bestämt dig – du vet exakt vilken sorts hund du ska köpa och uppfostra till en bra och ambitiös jaktkamrat. När du ska genomföra ditt köp är det absolut nödvändigt att du vet exakt vad du gör.

Uppfödare

Förtroende är a och o. Känner du knappt något förtroende för uppfödaren finns det en stor risk för att överlåtelsen blir fel och missförstånd mellan köpare och säljare up6987668834_8952919b3b_bpstår. Du måste vid det tillfället känna att du köper hunden av en förtroendeingivande och kunnig person. Att vara uppfödare och hundägare omfattas båda av ett mäktigt regelverk så det gäller att göra rätt för sig.

En ansvarsmedveten uppfödare är stenhårt insatt i rasens för- och nackdelar och har full förståelse för vad det innebär att vara en uppfödare. Denne ska även följa SSK:s (Svenska Kennelklubbens) grundregler.

Har modern till valpkullen haft tidigare kullar passar det sig bra att höra med uppfödaren om hur valparna i den kullen tedde sig. Kontrollera båda föräldarnas jakterfarenheter- och meriter. Du ska veta vad det finns för för- och nackdelar, för hur tråkigt det än må låta, är ingen hund utan brister.

Uppfödaren ska kunna presentera resultat från uppfödningen via jaktprovsresultat. Var inte rädd för att vara stenhård på den här punkten. Ju mer du vet, desto bättre.

Det är en god idé att be om hjälp av uppfödaren när du ska välja valp ur kullen. Uppfödaren har följt valparnas utveckling sedan födseln och har säkerligen fått en någorlunda uppfattning om deras olika personligheter. Det är viktigt att du berättat för uppfödaren om dina mål, vad exakt du söker samt vad du kan erbjuda för din valp.

Tik eller hane?

Enda märkbara skillnaden mellan tikar och hanar är att tikar påverkas avsevärt mer av sina hormoncyklar än hanar. Utöver detta finns inga märkbara skillnader utan båda könen lämpar sig utmärkt för jakt. Det är givetvis upp till dig själv att välja. Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *