Jaga med jakthund – Del 2

Här nedan fortsätter listan som anger vilka djur samt vilka expertområden varje specifik typ av hund har inom jakt.

Älghundar – Ställande hundar

Detta kan redan höras på namnet –1024px-Flickr_-_The_U.S._Army_-_A_nose_for_the_mines självklart innebär det jakt av älg. Eftersom i stort sett alla 300.000 jägare i Sverige är aktiva deltagare i älgjakt varje år kommer de förr eller senare i kontakt med en älghund. Ett känt drag hos älghundar är att de har en tendens att skälla när de får kontakt med vilt – det “ställer” viltet (därav namnet ‘ställande hundar’). Skallet informerar jägaren om var viltet befinner sig någonstans – flyttar viltet på sig kan hunden återigen försöka skälla för att ställa viltet igen.

Sedan några år tillbaka jagar älghundar förutom älg även vildsvin.

Drivande hundar

De mer kortbenta hundarna hör till de drivande hundarna – de är riktiga mästare på att jaga rådjur. Utöver detta jagar de även gärna hare, räv och hjort. Hunden lokaliserar bytet med hjälp av viltets sökande efter föda natten innan. Den drivande hunden kan driva endast så länge den känner vittringen av bytet. När viltet sedan lokaliserats informerar hunden jägaren om detta med sitt skall. Jägaren kan då under detta hitta en lämplig plats att skjuta viltet från.

Allroundhundar

Det är skillnad på en allroundhund och en allroundhund som är anpassad för jakt. Som namnet kanske ger en antydan av, klarar en allroundhund av att utföra de flesta uppgifter som en jägare kräver, som att spåra vilt som är skadat, gå i gryt, eftersöka, fösa djur med sitt skall samt jaga i vatten. En hund för alla jaktlägen helt enkelt.

Välj rätt hund!

När du vet exakt vad det är du ska jaga, vet du nu säkerligen också vilken hund som passar sig bäst för detta. Det gäller att titta på bilden i stort; passar hunden ihop med din livsstil, behöver den mycket motion, vad är den expert på att jaga? Allt spelar in! Vet du med säkerhet vad du letar efter innan du införskaffar din jakthund, kommer ni att ha många trevliga och amibitiösa år tillsammans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *