Jaga med jakthund – Del 1

Din hund är din trogna kompanjon vid jakt – en fyrbent vän som finns där i alla väder. På sektionen om vilka typer av hundraser som kan lämpas för jakt fick du reda på vilka du kan välja mellan. På denna sida kan du läsa mer om vilka djur de lämpas mest att jaga.

Viltspårshundar (eftersökshundar)

Eftersökshundarna har en otroligt viktig roll i jakten – för att inte nämna ett stort ansvar. De har som uppgift att hämta upp (apportera) djur som skjutits fel, eller blivit påkörda. Då det sker cirka 45.000 jaktolyckor per år är behovet av eftersökshundar stort.

Grythund

Grythundarna är riktiga specialister på jakt under jord. De lämpas bäst för jakt av mårdhund, grävling och räv. Grythundarnas jakt bidrar till att farliga sjukdomar bland deras byten inte sprids vidare.

Skällandeenglish-setter-01-l (1) fågelhundar

De skällande fågelhundarna är de riktiga specialisterna på jakt av fåglar – vilket förstås hörs på namnet även här. Deras specialbyten, som de är riktiga mästare på att jaga, är tjäder och orre. Deras främsta uppgift är att med hjälp av sitt skall tvinga fågeln stanna kvar i trädet tills jägaren anländer till platsen.

Stående fågelhundar

Om skällande fågelhundar lämpade sig bäst för att jaga tjäder och orre, är stående fågelhundar utöver dessa fåglar lämpade för jakt av fasan, rapphöns och ripa. När de får syn på sitt byte står de blickstilla, och lyfter ett ben för att markera för jägaren var bytet befinner sig. Efter att skottet avfyrats ska hunden sedan apportera bytet.

Apporterande hundar

Dessa hundar är specialister på att apportera byte både på land och vatten. Under jakten är det av yttersta vikt att de sitter lugnt och stilla och bara iakttar jägarens arbete – redo att vara till hjälp när det behövs. Sedan när det är dags att hämta bytet skickar jägaren ut hunden för att apportera det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *