Din och hundens utrustning vid jakt

När du och din fyrbenta vän ger er ut på jakt krävs det att ni båda har rätt utrustning. Utöver ditt jaktvapen är det bra att tänka på att införskaffa dessa:

Koppel

Givetvis kommer din jakthund springa lös under största delen av jakten – dock kan du föredra att hålla hunden kopplad fram till att det är dags. Då gäller det att investera i ett bra koppel av hög kvalitet och med lång rem, så att hunden kan röra sig så fritt som möjligt.

Hundsockor

Hundsockor skyddar inteendast sårade och känsliga tassar från ytterligare skada – de förebygger även skador. Särskilt stenig mark och slitande ytor kan vara riktiga bovar för tassarna och hundsockor existerar för att bevara denglish-pointer-flushing-birderas goda hälsa.

Hundväst/signalsadel

Låt inte din hund frysa! En hundväst är ett otroligt praktiskt sätt att hålla hunden varm och synlig för jägare. Signalsadlar har starka reflexer (de finns anpassade för de olika typerna av jakthundar). Det finns även västar speciellt anpassade för GPS – mottagare och till och med actionkameror.

GPS – spårare

Detta kan kännas som en dyr investering, men en mycket effektiv sådan. Med en GPS – spårare har du alltid koll på vad hunden har för sig även när ni är separerade. Flera GPS:er har idag inbyggda mikrofoner med vilka du kan avlyssna omgivningen runt hunden.

Kläder

Som jägare är klädsen väldigt viktig. Du ska hålla dig varm, samtidigt som dina kläder inte ska skapa friktionsljud eller hindra dig från att röra dig smidigt. Därför gäller det att införskaffa vattentäta, vindtäta och slitstarka kläder som håller länge. De ska även vara rätt kamouflagerade så att dina byten inte kan märka av dig under jakt – dock ska de även kunna fungera som signalement för dina jaktvänner!

En säkerhetsväst är också viktig att ha – av samma skäl som din hund ska ha en.

Jaktkniv

För att kunna flå ditt byte gäller det att investera i en https://activeoutfit.se/jakt/jaktknivar/ bra jaktkniv.

Hörselskydd

En självklarhet! Skydda dina öron från allt buller som din jakt medför.

Jaktradio

Ingår du i ett jaktlag kommer du behöva investera i en jaktradio för att hålla kommunikationen med dina kamrater.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *