Att träna en jakthund

Att träna sin hund för jakt kräver mycket tid och arbete. För att hunden ska kunna utföra sin uppgift korrekt, krävs det att den vet exakt vad den ska göra.

Konditionsträning

Det första du behöver tänka på när du tränar din hund för jakt är att den bygger upp en bra kondition. Det enklaste men också mest effektiva sättet att träna kondition är att springa med hunden. Även cykling fungerar – det viktigaste är att hålla uppe tempot. Cykling är även bra för hundens trampdynor, och den vänjer sig snabbt vid marken under tassarna vilket stärker dem mot natlabrador-1385749_960_720urens utmaningar. Av samma skäl ska du inte cykla för långa sträckor så att träningen inte får motsatt effekt.

När det kommer till träning av hund gäller det, precis som för människor, att inte överbelasta musklerna i början – tre dagar i veckan räcker gott och väl så att hunden får nog med återhämtning emellan passen.

Orientering och injagning

Så viktigt som det må vara att hunden hittar i jaktområdet, är det likaså mycket viktigt att den hittar hem efter jakten. Injagning är något som inte ska påbörjas för tidigt – helst ska hunden vara ungefär ett år gammal så att den är mogen nog för sin uppgift. Om möjligt ska du jaga in din hund på egen hand. En fördel med detta är att jakten kan avbrytas där det är lämpligt. Under hundens unga år är det optimalt att utgå från samma plats när jakten är igång då detta underlättar för hunden att hitta tillbaka dit. Hunden ska alltid leta upp dig när ni är i skogen, och om du skulle flytta på dig från platsen ni sågs sist ska hunden kunna följa ditt spår och hitta dig. Därför är det verkligen inte att rekommendera att få skjuts från någon! Om du måste byta plats, lägg alltid ut till exempel din jacka nära vägen där hunden såg dig sist – hunden kan lägga sig på jackan och invänta sin ägare.

Ge hunden alltid tid att hitta dig eller ta sig hem efter jakt. Det är viktigt att ge hunden mycket beröm när den hittat dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *